Friday, March 21, 2014

Supermarket Stil - Belgrade Apparel February Issue

Iako je dobro poznato da su kroz istoriju mode aktuelne trendove nametali aristokratija i visoki slojevi društva, poslednjih par decenija evidentno je da su takva pravila drastično promenjena. Modu globalnog sveta diktiraju “ulica” i raznovrsne subkulture mladih. Počevši od kasnih 60tih godina XX veka, modni trendseteri prestaju da budu isključivo pojedinci koji imaju novac i društveno utvrdjen status. Naprotiv, najoriginalniji i najispirativniji trendovi ne tako retko nastaju u nekad marginalizovanim grupacijama studentarije i umetnika, kao i u redovima “običnih ljudi”. 

1. devojka na ulicama Moskve


2. Moska- devojka na ulici
3. London ulicna moda
4 model - Mumbai nedelja mode
5. Nedelja mode Telaviv - ulicna moda
6. new york streel styleOsim što u savremenom društvu vlada tzv. “tricke up” pravilo u kome se modna inspiracija širi od društvenog dna ka vrhu, napravljena je jos jedna bitna inverzija. Sistem globalne mode potpuno je decentralizovan pa se modne metropole ne nalaze više isključivo u Njujorku, Londonu , Milanu i Parizu. Tokom poslednje decenije modni centri se sve više pomeraju ka Istoku. To je uostalom i razlog zbog kojeg modni poklonici, mediji i blogeri nestrpljivo čekaju nedelje mode u Seulu, Šangaju, Dubaiju, Mumbaju, Istanbulu ili Tokiju , kako bi novitete Istoka podelili sa ostatkom sveta.
7. istanbul nedelja mode
8. seul ulicni stil
9. brayan boy india fashion week
10. dubai fashion week
11. dubai fashion weekIstovremeno simboli dalekih i egzotičnih kultura Istoka integrisu se u savremeni modni dizajn. Modu koja nastaje krasi opšti eklekticizam. U bujici značenja nekad čuvenih modnih simbola, novi predmeti nemaju više isti smisao. Savremena moda postala je uzbudljiva igra u kojoj se spajaju nekad nespojivi modni simboli. Tako na primer, čuvene pankerske čizme dr. Martins, hipi ogrilica, rokerska koža i glam šljokice danas, uz velike simpatije, završavaju u istoj odevnoj kombinaciji. Osim eklektikom koja često zapanjuje savremeni ulični stil preplavljen je i političkim, religijskim i etno simbolima.
12. nekad nespojiva modna kombinacija danas izgleda potpuno sjajno
13. elementi uniforme kao mainstream moda- Tunis fashion week
14. etno elementi u savremenom stilu- Tunis nedelja mode
15. etno elementi u ulicnoj modi , Indija
16. sa snimanja modnih trenodva za 2014 sezonu
17 U aktuelnoj modi sve je u modi, nema više jedinstvenog modnog pravca već postoji više paralelnih modnih tendencija medju kojima svi imamo slobodu da biramo one koje nam najviše odgovaraju. Time umesto nekadašnjih jasnih modnih direktiva aktuelna moda postaje oslobadjajuća omogućavajući nam da se svakodnevno igramo, menjamo, maskiramo i uvek budemo novi i drugačiji, a za to je na aktuelnoj modnoj sceni neophodno da imamo malo novca i puno mašte. 
“Danas svako moze biti šik u odeci koja nije skupa. Jednostavno, dobar dizajn sada je pristupačan svima. U savremenom dobu možete biti najmodernije stvorenje u najeftinijoj odeći i to je potpuno fantastično otkriće”. (Karl Lagerfeld)

No comments:

Post a Comment